Video afspelen

Kansen bieden aan medewerkers

In 2018 hebben we meegedaan aan het project AMBOR. Dit staat voor Afval, Milieu en Beheer Openbare Ruimte. Savermedewerkers konden op deze manier een gecertificeerde MBO-opleiding volgen en zo hun MBO-diploma halen. Want we vinden dat educatie belangrijk is, niet alleen voor kinderen uit ons werkgebied, maar ook voor onze eigen mensen.

In totaal hebben zich 24 Savermedewerkers aangemeld. In 2018 zijn de eerste 18 medewerkers gestart en 10 ervan hebben aan het einde van het jaar hun diploma gehaald. De rest, die later gestart is, doet het examen pas in 2019. Want ook volgend jaar gaan we door met de opleidingen. Bekijk de video om te zien hoe een aantal van onze medewerkers de opleiding heeft ervaren.

“Ik heb nu de mogelijkheid gekregen om als voorman bij de onkruidbestrijding te fungeren”

Onze oude SRV wagen

GRONDSTOFFENBUS ON TOUR

Hij werd al in 2015 in gebruik genomen, maar onze oude SRV-wagen met het educatieve programma voor basisschoolleerlingen rijdt nog steeds rond! Ook in 2018 werd onze grondstoffenbus veelvuldig geboekt door scholen ter ondersteuning van hun educatie over de nieuwe, circulaire economie. Spelenderwijs worden de leerlingen door onze chauffeur en begeleider Ilona Keller meegenomen in het verhaal over afval dat in bijna alle gevallen een grondstof is voor nieuwe producten en hoe belangrijk het is, het goed te scheiden. Dit jaar werd de bus zelfs op een trailer naar Werkendam vervoerd om daar les te kunnen geven.

Dode hoek uitleg

FIETSENDE KINDEREN GEWAARSCHUWD

Ook in 2018 ging een aantal van onze chauffeurs bij basisscholen langs om uit te leggen wat de gevaren zijn van de dode hoek bij vrachtwagens: waar kan de chauffeur van een vrachtwagen je wel of niet zien en waar moet je gaan staan met je fiets zodat je zichtbaar bent? Natuurlijk maakte het plaatsnemen op de chauffeursstoel ook deel uit van de lessen. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland Roosendaal en Wouw vormden we daarnaast een onderdeel van het verkeersexamen en bereikten we in één klap meer dan honderd leerlingen.

OPLOSSINGEN VOOR ZWERFVUIL GEZOCHT

In samenwerking met de vier gemeenten, Stichting Natuurpodium Brabantse Wal en het Milieu Educatief Centrum Roosendaal ontwikkelden we in 2018 een lesprogramma voor middelbare scholieren over afval en grondstoffen. In 2019 zal dit programma over 6 of 7 middelbare scholen uitgerold worden, maar ook in 2018 nam er al een school deel, het Jan Tinbergen College uit Roosendaal. De naam van dit programma: ‘Aan de Bak en in de Bak! Weg met snoeproutes!’.

Snoeproutes zijn routes die middelbare scholieren vaak fietsen en helaas vol liggen met afval. In het lesprogramma maken we scholieren duidelijk dat afval geld waard is, omdat het een grondstof is en dat zwerfvuil een grote bedreiging vormt voor dieren en het milieu. Behalve een bezoek aan een bedrijf en aan één van onze milieustraten, laten we de leerlingen zelf oplossingen bedenken om ervoor te zorgen dat andere leerlingen hun afval niet langer op straat weggooien, maar in een prullenbak deponeren. Deze oplossingen moeten ze vervolgens weer presenteren aan ouders en leerkrachten. En aan een jury die bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenten, Natuurpodium en Saver. Want er is ook een spannende wedstrijd aan verbonden: de groep leerlingen die de beste oplossing heeft bedacht wint een dagje uit met de hele klas! Ook anderen kunnen een stem uitbrengen: alle oplossingen worden op www.samenaandebak.nl geplaatst onder de button ‘Oplossingen voor snoeproutes’. Daar vindt u o.a. de Shocking Stickers terug, de Motivatiebak en De Vuilvreter.

"Echt heftig! En het begint vlakbij school.
Hier moeten we echt wat aan doen."

Shocking stickers

No more plastic boterhamzakken

Bezoek aan milieustraat

CONTAINER FIGURANT IN EEN TONEELSTUK

In juni 2018 deed er een wel heel bijzondere speler mee aan de eindmusical van groep 8: één van onze containers. Bedankt Basisschool De Wending, dat jullie aandacht hadden voor afval!