Video afspelen

Opening textielsorteerlijn

"WE MOETEN EERST HET AFVAL ERUIT HALEN”

“Met de komst van de textielsorteerlijn is de cirkel rond”

2018 was voor Saver het jaar van de officiële opening van de textielsorteerlijn. Deze lijn is een samenwerking tussen textielverwerker Wolkat uit Tilburg en 5 Midwaste-leden: Afvalservice gemeente Breda, Afvalstoffendienst s‘-Hertogenbosch, Dar, Irado en Saver. De textielsorteerlijn staat op het terrein van Saver.

Op vrijdag 1 juni 2018 werd de lijn in Hal 32 van Saver geopend, na een gloedvolle toespraak door Ed Nijpels, Voorzitter Borgingscommissie Energieakkoord voor Duurzame Groei SER over de circulaire economie en daarna van Jade Wilting, Community Manager Textiles Program bij Circle Economy en Amsterdam Fashion Institute over mode, textiel en circulariteit, in het bijzijn van alle betrokken partners en andere genodigden.

 

Negen soorten textiel
De textielsorteerlijn is een belangrijk onderdeel in het circulair maken van de grondstofstroom textiel. Al het oude textiel en schoenen die de 5 partner-afvalinzamelaars inzamelen worden naar Hal 32 van Saver gebracht. Daar wordt het in 9 verschillende soorten textiel uitgesorteerd. Dit gebeurt in samenwerking met medewerkers van de WVS Groep. Voordat dit gebeurt, moet echter allereerst het afval dat niet bij het textiel thuishoort, eruit worden gehaald. Helaas is daar steeds meer sprake van. In sommige maanden kan dit wel oplopen tot ruim 14%. Vervuiling van het textiel zorgt voor onbruikbaarheid van de grondstof en dus voor kosten.

Circulair proces
Een gedeelte van het uitgesorteerde textiel is bestemd voor hergebruik, een ander deel wordt als grondstoffen gebruikt, bijvoorbeeld voor poetslappen. Een belangrijk deel gaat naar Wolkat. Door hen wordt het textiel nog verder gesorteerd, vervolgens uitgerafeld, nieuw garen van gesponnen en uiteindelijk worden er weer nieuwe producten van gemaakt. En zo is de cirkel rond!

"Het is de ambitie dat Nederland in 2050 circulair is"
- Ed Nijpels

Wolkat

Wolkat is al vier generaties lang een Tilburgs familiebedrijf in textielrecycling. Ingezameld textiel wordt in-house omgetoverd tot nieuwe producten voor de mode-, auto- of meubelindustrie. Deze circulaire werkwijze maakt hen het enige textielbedrijf ter wereld die de volledige keten beheerst; het sorteren, recyclen, spinnen en weven van textiel onder één dak.

Midwaste

Midwaste is een coöperatieve vereniging van 13 regionale afval- en reinigingsbedrijven.
Sinds de oprichting in 2001 zorgen zij voor gezamenlijke slagkracht voor hun leden, om sterker te staan in de afvalmarkt en streven ze naar de meest duurzame be- en verwerking van grondstoffen. Zonder winstoogmerk.